]]>

Katalog

Vitamin D

D-vitamin er et fedtopløseligt provitamin, som dannes i huden når den rammes af solens ultraviolette stråler. D-vitaminet kan ikke opløses i vand og udskilles med urinen, men ophobes i kroppens fedtdepoter.

Om sommeren - fra maj til september - danner huden masser af D-vitamin, men om vinteren - fra oktober til april - får vi ikke lys nok i de nordiske lande til, at vi selv kunne danne tilstrækkelige mængder af D-vitamin. Derfor opbruger man sin D-vitaminlageret som er dannet om sommeren. Det er naturlig at enes D-vitaminniveauet i blodet ændres med årstiderne og er lavere om vinteren end om sommeren.

D-vitamin kaldes også for kalciferol og er med i optagelsen af calcium fra tarmsystemet, som er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat i kroppen. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed og kan i nogle tilfælde forbindes til muskelsmerter.

D-vitamin har også en vigtig rolle for kroppens immunsystemet.

D-vitamin findes i store mængder i alle fede fisk såsom sardiner, makrel, sild, ål, laks, hellefisk mm.

De vigtigste kilder til vitamin D i danskernes kost er fisk, margarine, smør, olie, kød, æg, mælk og ost. I vinterperioden er det ekstra vigtigt at spise D-vitaminrige fødevarer. Husk at D-vitamin indholdet er lavt i de fedtfattige mælkeprodukter såsom skummetmælk. I planterne findes D-vitamin kun i små mængder i visse svampe.

Anbefalet daglig dosis er 7,5 mikrogram for mænd og kvinder op til 60 år.

Ældre, gravide og ammende bør indtage 10 mikrogram pr. døgn.

Børn fra 0-2 år skal have nok D-vitamin, da mangel på D-vitamin kan føre til engelsk syge og bløde knogler. Derfor anbefales at børn i alderen 0-2 år får et tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram hver dag.

Velkommen KamilleShop

Log ind

Forbind med facebook